Nyakunkon az NHL-draft

   

Bemutatjuk a 15 legnagyobb tehetséget, illetve megnézzük, hogy egy-egy játékost melyik csapat választhatja.

Macklin Celebrini, csatár, Boston University (NCAA)

Kocsit, lovat és házat is rátennénk arra, hogy a Celebrini nevével legyártott San José-mez már a draftlottó másnapján elkészült. A 17 éves és 196 centis csatár a legfiatalabb játékos, aki valaha is elnyerte a legjobb egyetemi jégkorongozójának járó Hobey Baker-emlékdíjat. Corey Pronman, a The Athletic szakírója szerint Celebrini minden kritériumnak megfelel abból a szempontból, hogy 1/1-es draft és idővel franchise-player legyen. Celebrini potenciális szupersztár, aki a tavaly draftolt Will Smith-szel néhány éven belül az NHL egyik legdominánsabb centerkettőse lehet.

celebrini

Artyom Levsunov, hátvéd , Michigan State University (NCAA)

Tavaly a Chicago az első helyen Connor Bedard választotta, így logikus választás lenne a legmagasabban jegyzett hátvédet vinnie, aki az összesített listán a második helyen végzett. A fehérorosz Levsunov rendelkezik minden olyan eszközzel, ami ahhoz szükséges, hogy igazi alapember legyen és az első védőpárosban kapjon helyet. Könnyedén megöli az ellenfél játékát és aktívan részt vesz a játékban a korong mindkét oldalán, köszönhetően a kiváló korcsolyázótudásának és korongkezelésének. Támadásban is bevethető és nemcsak egyenlő létszám mellett, hanem emberelőnyben is.

Anton Szilajev, hátvéd, Torpedo (KHL)

Az NHL Central Scouting által a legjobb európai korcsolyázónak minősítették a 180 centis, 95 kilós és balkezes játékost, aki a termetéhez képest igen mozgékony. 17 éves létére a Torpedo egyik legfoglalkoztatottabb hátvédje volt. A 17 éves játékos a szezon nagy részében jogos perceket játszott a KHL-ben. A játékosmegfigyelők szerint megvannak a védekező skilljei ahhoz, hogy az NHL-ben az első párosban játsszon. Ha a Chicago nem viszi el a második helyen, akkor valószínűleg az Anaheim teszi rá kezét az orosz bekkre.

Cayden Lindstrom, csatár, Medicine Hat (WHL)

A 18 éves kanadai tehetség az idény nagy részét hátérülés miatt kihagyta, ennek ellenére a szakértők úgy vélik, hogy ennek ellenére a top 5-ben elvihetik. A méret, a sebesség, a nyers erő és a finesz kombinációja jellemzi, ezért a power forward tipikus megtestesítője lehet.

Ivan Gyemidov, csatár, SZKA-1946 Szentpétervár (MHL)

A Montreal tavaly simán passzolta Micskovot, így amennyiben Gyemidov bent marad az ötödik helyen, a Montreal valószínűleg draftolni fogja. Akárcsak Lindstromot, őt is hátsérülés kínozta, de ez nem akadályozta meg abban, hogy az SZKA juniorcsapatának pontkirálya legyen. A koritechnikáját a második legjobbnak ítélték Európában, ezen felül a játékintelligenciáját és az orosz játékosoktól szokatlanul a munkamorálját emelték ki.

Zeev Buium, hátvéd, Denver (NCAA)

Nem lehet azt mondani, hogy nem volt sikeres Buium éve: a Denverrel egyetemi bajnok lett, a Team USA tagjaként pedig junior-világbajnokságot nyert. A játékosmegfigyelők egyöntetűen a játékintelligenciáját és a korongkezelését emelték ki, amit bizonyít az, hogy a Denverben 39 előkészítéssel első, 50 ponttal a második lett. Emberelőnyben már most úgy mozgatja a csapatát, mint egy top védő az NHL-ben.

Sam Dickinson, hátvéd, London (OHL)

Az elmúlt napok egyik legnagyobb húzása volt, amikor az Ottawa megszerezte Linus Ullmarkot a Bostontól. Tekintettel arra, hogy a Senators vezetősége a kék vonalas szekciót akarja építeni, a nagydarab balkezes védő tökéletes illene a fővárosi klubba. Amennyiben Jakob Chychrun távozik, illetve Dickinson még elérhető lesz a hetedik helyen, az Ottawa könnyen beránthatja a végletekig terhelhető, remek támadópotenciállal rendelkező és roppant jól korcsolyázó bekket.

Zayne Parekh, hátvéd, Saginaw (OHL)

Parekh alaposan megosztotta a szakértőket az elmúlt évben. Egyöntetűen kiemelik, hogy a Saginaw játékosából egy igazi PPQB (power play quarterback) válhat, aki fórban aranyat érhet. A mérleg második oldalára viszont feltették azt, hogy a védőmunkáján javítani kell, mert elől egyelőre jobban használható, mint hátul. Ha egy játékoshoz kellene hasonlítani, akkor azt mondanánk, hogy Erik Karlsson.

Tij Iginla, csatár, Kelowna (WHL)

A Calgary draftolhat majd a 9. helyen és nem lenne meglepetés, hogy ha az egykori klubikon, Jarome Iginla fiára esne a választásuk. Édesapjához hasonlóan rendkívül gólérzékeny és gyors, ráadásul ugyanúgy megvan benne a vezetőképesség, így egy napon akár kapitány is lehet belőle. Tij centerként és balszélsőként is bevethető, ami tovább növeli az értékét.

iginla

Beckett Sennecke, csatár, Oshawa (OHL)

A szakértők szerint az Oshawa csatára lehet az első sötét ló a drafton. Jelenleg a 9-10. helyre várják, de meglepetést is okozhat azzal, hogy akár 4-5 helyet is ugorhat előre. Sennecke kifejezetten nagy termetű játékos, de ennek ellenére rendkívül jól korizik és mozgékony. Felépítéséből adódóan rengeteg csatát megnyer a sarokban a palánknál, valamint összességében borzasztóan jól fedezi a korongot.

Berkly Catton, csatár, Spokane (WHL)

Catton nem esik kétségbe, ha akár a támadó harmadban, akár a védekező zónában kell játszania. Elöl igazi playmaker, aki a centerek minden képességével rendelkezik, hátul pedig kiválóan szűri a támadásokat. Ami ellene szól, hogy mindössze 175 centi és 79 kiló, ami közelében sincs a jégkorongos alkatnak. De láttunk már csodát, elég csak Theo Fleuryre vagy Martin St. Louisra gondolni.

Konsta Helenius, csatár, Jukurit (Liiga)

A finn csatár személyében az első igazi two-way csatárt köszönthetjük az idei drafton, aki ráadásul a legmagasabban rangsorolt európai támadó. Rendkívül intelligens és kiválóan szervezi a játékot, és ezt a képességét hátul is kamatoztatni tudja, és megvan benne a potenciál, hogy Barkov, vagy akár Bergeron szintjére is felemelkedjen.

Cole Eiserman, csatár, USNTDP

Minden csapatnak szüksége van egy elit gólszerzőre. Eiserman játékának több része is vitatható, de a támadóösztönei és a veleszületett képessége, hogy a korongot a hálóba juttassa, és megtalálja a lehetőséget a gólszerzésre, na az nem. Ő egy elit góllövő minden értelemben. A játékának többi része még fejlődésben van, de ha ezt építeni tudják, akkor óriási steal lehet a top 10 után.

Carter Yakemchuk, hátvéd, Calgary (WHL)

Brutális fizikai adottságokkal (191 cm, 92 kg) rendelkezik a Hitmen hátvédje, aki kíméletlenül eltakarít mindenkit a saját kapuja előtt. A testi paraméterei ellenére egyáltalán nem fakezű: 71 pontjával második lett a házi kanadai táblázaton, a WHL védői között pedig az ötödik. Pontos és hatalmas lövőerő jellemzi, amit ki is használ és nemcsak egyenlő létszám mellett, hanem emberelőnyben is.

Stian Solberg, hátvéd, Valerenga (NOR-1.)

A norvég védő a világbajnokságon mutatott játéka után az egekbe szökött a draftlistán. Ez folytatódott a combine során is, ahol nagyon jól vizsgázott, és sok csapatot lenyűgözött az interjúja. Vita nélkül választották az idei draft legintelligensebb játékosának, aki már most korát meghazudtoló érettséggel játszik a jégen és készül ugyanilyen érettséggel az ellenfelekből.

solberg

Cimkék: ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., vasárnap
KK 13:30 RIGFTC 5-2VÉGE
ICEHL 15:30 LNZAVS 1-3VÉGE
EL 17:00 UTEBJA 1-3VÉGE
EL 17:30 FHAMIS 4-3 BVÉGE
EL 17:30 GYESCC 3-1VÉGE
KK 17:30 BRAENE 6-3VÉGE
EL 18:30 DEBDAB 7-6 HVÉGE
október 22., kedd
ICEHL 19:15 AVSVSV 2-0VÉGE
október 24., csütörtök
AL 19:40 IKOLHL 2-6VÉGE
október 25., péntek
EL 17:30 BRAUTE 2-1VÉGE
EL 17:30 GYEMIS 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFHA 1-5VÉGE
EL 18:30 DABBJA 2-9VÉGE
EL 18:30 FTCDEB 5-2VÉGE
ICEHL 19:15 KACAVS 0-1VÉGE
október 26., szombat
EL 18:00 ETOWRM 
EL 18:00 OHALHL 
EL 19:00 SZGIKO 
EL 19:00 ZEGSPC 
EL 19:40 FTCVAS 
október 27., vasárnap
EL 14:05 BJAFTC 
    • M4 SPORT+
EL 16:30 BRAFHA 
EL 17:30 GYEUTE 
EL 17:30 SCCMIS 
EL 18:30 DEBDAB